ieftin cazare Budapesta vacante Ungaria, SPA Ungaria
InfoTravelUngaria

vrem un like! blog INFOTRAVELROMANIA Twitter InfoTravelRomania YouTube InfoTravelRomania
   
 
Sunteti aici: Home - Ungaria - Budapesta - Budapesta Top 10

Budapesta TOP 10


1. Clădirea Parlamentului
1055 Budapesta, Piaţa Kossuth nr. 1-3.
Palatul Parlamentului Budapesta

Este printre cele mai impozante clădiri din lume destinate parlamentului, fiind a doua ca mărime în Europa şi a treia în lume. Aici se află una dintre cele mai vechi coroane folosite pentru încoronare din Europa, păstrată în stare perfectă, Coroana Sfântului Ştefan, care a însoţit istoria Ungariei cel puţin din secolul 12. Bijuteriile de încoronare ale Ungariei sunt păstrate în Sala Cupolei, împrejmuită de spaţii impozante împodobite cu marmură şi aur: printre acestea se află unul dintre cele mai importante simboluri ale statalităţii, Sfânta Coroană, dar şi Mantia de Încoronare, Sceptrul Regal, Globul Crucifer şi paloşul atribuit Sfântului Ştefan. În numeroase locuri din clădire se pot observa picturile pe sticlă şi mozaicurile pe sticlă ale artistului Róth Miksa.
Turul ghidat al clădirii parlamentului se organizează în 8 limbi.
www.parlament.hu


2. Bazilica Sfântul Ştefan
1051 Budapesta, Piaţa Szent István nr. 1.
Bazilica Sfântul Ştefan

Bazilica Sfântul Ştefan este o biserică romano-catolică, una dintre cele mai importante clădiri religioase din Ungaria. Cu înălţimea sa de 96 de metri este a doua cea mai înaltă clădire din Budapesta şi a treia din Ungaria. Are o capacitate de aproximativ opt mii de persoane şi poartă numele întemeietorului Regatului Ungariei, regele Ştefan I (cel Sfânt). Aici se păstrează mână dreaptă mumificată a acestuia, numită Dreapta Sfântă. În 2012 a fost inaugurată trezoreria, extinsă la trei încăperi, în care se află cea mai completă colecţie a moştenirii Arhiepiscopului Cardinal Mindszenty József. În cupola bazilicii a fost amenajată o terasă de jur împrejurul cupolei, din care se deschide o panoramă asupra întregului oraş.
Turul ghidat al bazilicii se organizează în limbile engleză, franceză şi maghiară.
www.bazilika.biz/turizmus


3. Muzeul de Artă
1146 Budapesta, Str. Dózsa György nr. 41.
Muzeul de Artă

Colecţia muzeului include adevărate capodopere ale artiştilor plastici europeni din toate epocile, creaţii ale celor mai renumiţi artişti, cum ar fi Giotto, Leonardo, Raffaello, Rembrandt şi Tiepolo, Ribera, Murillo, Goya, Pieter Bruegel sau Van Dyck. Colecţia egipteană va fi redeschisă în toamna anului 2013. În deceniul trecut muzeul a găzduit numeroase expoziţii itinerante de nivel mondial.
Turul ghidat al muzeului se organizează în 6 limbi, cu ghid audio în maghiară şi engleză.
SUGESTIE: Raffaello - Desene şi gravuri renascentiste din colecţia Muzeului de Artă (14 noiembrie 2013 - 16 februarie 2014)
www.mfab.hu


4. Băile Széchenyi
1146 Budapesta, Állatkerti Körút nr. 9-11.
Băile Széchenyi Budapesta

Băile Termale Széchenyi, alintate şi ca „Szecska”, în 2013 îşi serbează 100 de ani de existenţă, formează cel mai mare complex de băi din Ungaria, dar şi din Europa, cu cele 15 piscine acoperite şi 3 piscine în aer liber, inclusiv un bazin de înot în aer liber, piscine de distracţie şi „lazy river” sau jacuzzi, precum şi 10 saune şi cabine cu aburi. În plus, puteţi gusta din fântâna pentru băut cu apă curativă care ţâşneşte de la o adâncime de 1240 de metri. În perioada de vară, în Băile Széchenyi se organizează cu regularitate nopţi de scăldat în cadrul petrecerilor „Cinetrip – Magic Bath”.
www.szechenyibath.hu
www.szecska.hu


5. Palatul Artelor şi Muzeul Ludwig
1095 Budapesta, Str. Komor Marcell nr. 1.
Palatul Artelor şi Muzeul Ludwig Budapesta

Palatul Artelor, inaugurat în 2005, îmbină cele mai moderne tehnologii teatrale, muzeologice şi acustice, găzduind cele mai diverse ramuri ale artei. Cea mai mare încăpere a clădirii este Sala Naţională de Concerte Bartók Béla, cu o capacitate de 1700 de persoane. Datorită caracteristicilor sale acustice, aceasta este considerată una dintre cele mai bune din lume. Sala de concerte este gazda soliştilor de filarmonică naţionali şi a orchestrelor acestora.
Muzeul Ludwig este primul muzeu din Ungaria în care se află colecţii formate exclusiv din creaţii ale artiştilor contemporani. Remarcabila colecţie, apărută în 1989, cu piese ale unor artişti internaţionali şi maghiari, are la bază donaţia considerabilă a unui cuplu de colecţionari de artă din Köln, Peter şi Irene Ludwig, formată din 70 de piese de mare valoare, precum şi alte 95 de piese. Suprafaţa totală a muzeului este de 12.000 mp, cu săli de expoziţie având podea din bambus. Iluminarea lucrărilor se asigură, pe lângă cea naturală, printr-o mulţime de surse de lumină ascunse.
http://mupa.hu
www.ludwigmuseum.hu


6. Bulevardul Andrássy – Locaţie inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO

Acest bulevard de 2310 de metri se află în Sectorul 6 al Budapestei şi străbate cartierul Terézváros. Este legătura dintre Centrul Vechi şi Városliget. Bulevardul Andrássy, împreună cu Metroul Millennium de sub el şi Piaţa Hősök din capătul său, a fost inclus în patrimoniul mondial în anul 2002.

Opera Maghiară de Stat
Budapesta, B-dul Andrássy nr. 22.
Opera Maghiară de Stat Budapesta

Pe lângă faptul că este unul dintre cele mai importante monumente ale Budapestei, prin trecutul său de trei sute de ani este locul de referinţă al operei maghiare din Ungaria, un simbol al muzicii clasice maghiare. Impresionantul palat construit în stil neorenascentist, proiectat de renumitul arhitect Ybl Miklós, şi-a deschis porţile în 1884, prestigiul său internaţional fiind consolidat de directorul său, Gustav Mahler, numit în 1888. Pe scena acestei clădiri bogat ornamentate au apărut numeroşi artişti legendari, printre care Renée Fleming, Cecilia Bartoli, Monserrat Caballé, Placido Domingo, Luciano Pavarotti, José Cura sau Juan Diego Flórez.
www.opera.hu

Magazinul „Parizsi Nagyáruház” – Casa Cărţii Alexandra
Budapesta, B-dul Andrássy nr. 39.
Magazinul „Parizsi Nagyáruház” – Casa Cărţii Alexandra Budapesta
În trecut era cunoscut drept Casa de Modă. Frescele de cafenea ale magazinului au fost realizate de Lotz Károly, acelaşi care este şi autorul picturilor din clădirea Parlamentului. Magazinul Universal Parizian inaugurat în 1910 a fost prima clădire de magazin mai importantă din Budapesta. Faţada sa dinspre Bulevardul Andrássy a fost realizată în stil secesionist, în timp ce aripa sa de pe Strada Paulay Ede poartă caracteristicile stilului neorenascentist. În prezent, în imensa sa hală interioară cu atrium este amenajat un palat al cărţii.

Muzeul Aurului din Asia de Sud-Est
1062 Budapesta, B-dul Andrássy nr. 110.
Muzeul Aurului din Asia de Sud-Est Budapesta

Colecţia privată a diplomatului Zelnik István, unică de acest gen în lume, deschisă publicului în toamna anului 2011, prezintă cultura incredibil de bogată a Asiei de Sud-Est. Muzeul adăposteşte aproximativ o mie de piese de artă provenite de pe teritoriul a 11 state actuale din Asia de Sud-Est, datând din antichitate până în secolul XX, majoritatea realizate din aur. Principala atracţie a muzeului o reprezintă obiectele din aur ale culturilor tribale tyam, khmere şi din Java. Remarcabile sunt şi obiectele şi statuile religioase budiste sau hinduse.
www.thegoldmuseum.eu


7. WAMP
1052 Budapesta, Str. Váci nr. 1. (Hala Váci1)
WAMP Budapesta

WAMP – „Târgul de Duminică a Artiştilor” este mult mai mult decât un târg în sensul său tradiţional: oferă un program de sfârşit de săptămână incitant, este un excelent loc de întâlnire, dar şi un spaţiu public comunitar în care puteţi face cunoştinţă nu doar cu cei mai buni creatori de modă şi case de modă din Ungaria, dar şi cu tinere talente în devenire, şi puteţi sta de vorbă cu creatorii de modă şi artiştii înşişi, având în vedere că la WAMP majoritatea lucrărilor expuse sunt oferite spre vânzare chiar de creatorii lor. Aici vom găsi doar obiecte de calitate, deoarece acesta este singurul târg al creatorilor de modă la care participanţii trebuie să treacă prin faţa unui juriu. Pasionaţii de modă vor găsi aici articole de îmbrăcăminte, genţi şi accesorii vestimentare pretenţioase, unice sau realizate în serie redusă, iar celor interesaţi de obiectele decorative li se oferă accesorii pentru decoraţiuni interioare.
http://wamp.hu/en


8. Budapest Park
1095 Budapesta, Str. Soroksári nr. 60.
Budapest Park

Budapest Park este cel mai nou, dar în acelaşi timp şi cel mai mare loc de distracţie din capitala Ungariei, situat în cartierul Ferencváros, faimos pentru diversitatea sa culturală. Acest complex destinat petrecerilor a fost amenajat într-un fost depou de tramvaie, pe o suprafaţă de 11 mii de metri pătraţi, din aproximativ 200 de containere de transport maritim. Parcul aflat la capul de pod dinspre Pesta al Podului Rákóczi este format din patru locaţii independente pentru concerte, printre care şi Scena Mare de 200 mp, în faţa căreia se adună, la marile concerte, 8-9.000 de spectatori. Grădina Retro este locul destinat petrecerilor cu muzică „retro” şi a chefurilor cu karaoke, în timp ce Popart, parţial acoperit, este în principal locaţia concertelor de muzică electronică, dar şi a altor spectacole independente de mai mică amploare. Clubul VIP din incinta parcului, denumit „Hoppá”, are propriul spaţiu pentru dans. Pe lângă cavalcada de concerte cu genuri muzicale dintre cele mai diverse, parcul este şi un centru multicultural cu programe artistice, piese de teatru şi de teatru dansant sau prezentări de carte. Pivniţa lego cu o atmosferă deosebită de sub acest spaţiu a fost transformată într-un spaţiu de expoziţie al artiştilor contemporani, denumit Galeria Bunker.
www.budapestpark.hu


9. Nagyvásárcsarnok – „Cea mai mare piaţă din Europa”
Nagyvásárcsarnok – „Cea mai mare piaţă din Europa”

Clădirea Nagyvásárcsarnok (Hala Comercială Mare) a fost construită pe baza proiectului arhitectului Pecz Samu, profesor la politehnică, în anul 1897, împreună cu Universitatea de Ştiinţe Economice din vecinătate, în timp ce acoperişul său este decorat cu ceramică ornamentală realizată de fabrica Zsolnay din Pécs. Hala construită la sfârşitul secolului XIX la capul de pod dinspre Pesta al Podului Szabadság a fost, la vremea aceea, una dintre cele mai moderne hale comerciale din lume, sistemele de iluminat şi încălzire ale acestei clădiri cu trei niveluri reprezentând soluţii ultramoderne unice. În mijlocul acestei construcţii realizate pe o structură din fier, amintind de o catedrală, trecea un canal prin care piaţa era aprovizionată permanent cu marfă proaspătă.
În martie 2013, canalul de televiziune CNN Travel a plasat această hală comercială din Piaţa Fővám în fruntea ierarhiei celor mai remarcabile pieţe europene. Această piaţă atât de îndrăgită a Budapestei se bucură de compania selectă a unor hale comerciale de renume mondial cum sunt Marele Bazar din Istanbul, Mercat de San Josep de la Boqueira din Barcelona, Portobello Road din Londra sau Les Puces din Paris.
www.piaconline.hu


10. Barurile de vinuri din Budapesta
Barurile de vinuri din Budapesta

Acum câţiva ani, iubitorii de vin care ajungeau la Budapesta aveau la dispoziţie doar câteva cârciumi sau restaurante pentru a-şi satisface pasiunea pentru vinuri. În prezent, însă, situaţia este mult mai roză: oferta s-a diversificat extrem de mult, vizitatorul putând alege între numeroasele baruri cu ambianţă familială sau mai distinse, în care vinul ocupă locul central. Unul dintre acestea este barul de vinuri Doblo din Cartierul Evreiesc din Budapesta, în al cărui spaţiu interior plăcut, placat cu cărămidă, puteţi degusta 200 de tipuri de vin, sau puteţi cumpăra vinuri de la Somló la Tokaj sau de la Szekszárd la Eger (locaţia: Str. Dob nr. 20). Un însoţitor nelipsit al vinului este bucătăria deosebită. În Drop Shop Wine Bar veţi găsi o mare diversitate de vinuri ungureşti, dar şi vinuri din alte ţări, însoţite de tipuri de brânzeturi excelente (locaţia: sectorul 5, Str. Balassi Bálint nr. 27). Barul de vinuri DiVino, aflat în vecinătatea Bazilicii, este locul în care puteţi cunoaşte produsele tinerilor viticultori, într-un mediu modern, stilat (1053 Budapesta, Piaţa Szent István nr. 3). Lângă clădirea Operei se află cochetul Restaurant Klassz, un loc în care puteţi degusta vinuri, consuma mâncăruri delicioase sau cumpăra vinuri. Ospătarii de aici sunt mereu gata să vă servească şi foarte pricepuţi (B-dul Andrássy nr. 41). Cei care cred că vinul este o parte esenţială a culturii şi doresc nu doar să deguste, ci şi să afle cât mai multe despre acest nectar ceresc, trebuie să viziteze cel mai tânăr membru al familiei barurilor de vinuri din Budapesta, Innió (1051 Budapesta, Str. Október 6 nr. 9), unde vor găsi o ofertă de aproximativ 250 de vinuri. În Barul Kadarka vă recomandăm să gustaţi, pe lângă vinuri, una dintre specialităţile locului, „şpriţul franţuzesc”, adică pălinca udată cu sifon (1068 Budapesta, Str. Király nr. 42). Ambianţa plăcută creată de pereţii din cărămidă, lumina caldă şi colţurile întunecoase din Doblo Wine Bar este ceea ce caută orice pasionat de vin (1072 Budapesta, Str. Dob nr. 20).

Bock Bisztró, situat pe Erzsébet Körút nr. 43-49, în incinta Corinthia Grand Hotel Royal, este cel mai bun restaurant din Budapesta. Aici puteţi degusta şi cumpăra vinurile create de Bock József. Dintre cele 60 de vinuri ungureşti care figurează în meniu 15 provin de la Ferma de vinificaţie Bock, 15 din Tokaj, iar restul de 30 de la alţi producători autohtoni. O specialitate unică în Ungaria este îmbinarea vinului cu bomboane, o experienţă pe care cei doritori să încerce arome noi o pot trăi în Barul de Ciocolate şi Vinuri VinoWonka (1092 Budapesta, Str. Erkel nr. 14/A).
http://visitbudapest.travel/articles/budapests-best-wine-bars/

esti ghid de turism? inscrie-te acum!
oferte litoral Neptun
vacante litoral
oferte litoral 2019 Bulgaria, oferte litoral 2019 Bulgaria
Ungaria
descopera Ungaria!
Click aici pentru a beneficia de oferta de Early Booking litoral la care ai reduceri de pana la 30% daca rezervi acum vacanta ta pe litoral. Grabeste-te!
InfoTravelUngaria
Rezervari Mama Cozonacilor: +40 745 151 424
 
  Inapoi sus
InfoTravelRomania InfoTravelGrecia InfoTravelBulgaria vacante Turcia InfoTravelUngaria InfoTraveRomania Blog
totul despre Italia InfoTravelSpania InfoTravelAustria InfoTravelMalta.ro vacante exotice InfoTraveRomania .com


© 2019 All Right Reserved. "InfoTravelUngaria" is a registered trademark |
Contact portal turism InfoTravelUngaria: 0723 286 309 | office [@] infotravelromania.ro