ieftin cazare Budapesta vacante Ungaria, SPA Ungaria
vacante ieftine Ungaria

vrem un like! blog INFOTRAVELROMANIA Twitter InfoTravelRomania YouTube InfoTravelRomania
   
 
Sunteti aici: Home - Informatii turism - Mancare Ungaria

Mancare Ungaria


Paprika -
Ardeiul rosu a ajuns in Ungaria din America Centrala prin intermediul turcilor. Boiaua facuta din ardei, in varianta ei dulce sau iute, a devenit un ingredient indispensabil diferitelor mancaruri tipic maghiare precum gulasul. Boiaua macinata din ardeiul rosu cultivat in jurul oraselor Szeget si Kolocsa a devenit Hungaricum. Aici casele sunt acoperite de ghirlandele de ardei rosii agatate la uscat sub streseni. In muzeele locale puteti sa va familiarizati cu etapele cultivarii si prepararii ardeiului.
mancare Ungaria


Gulasul este primul lucru la  care un strain se gandeste cand aude numele Ungariei. Dar sunt putini cei care stiu ca aceasta mancare este, de fapt, o ciorba, si capata acel gust inconfundabil daca este preparata la ceaun, pe foc deschis. Aceasta mancare era de fapt una pastoreasca.
Un ingredient important al gulasului, ca si al multor altor mancaruri maghiare este ceapa rosie. Aceasta este cultivata mai ales in zona orasului Makó, in apropiere de Szeged, si are o importanta atat de mare in viata orasului, incat locuitorii au ridicat o statuie in onoarea ei.

Prepararea gulasului : intr-un pic de untura sau ulei prajim o ceapa rosie mare, taiata in bucati mici. Tragem vasul de pe foc, condimentam ceapa cu o lingura rasa de boia de ardei si, de indata, turnam peste ea un pic de apa, deoarece boiaua “arde ” repede si devine amara. Punem vasul inapoi pe foc, adaugam 400 grame de carne de vita ( rasol ) taiata in cuburi de 3-4 cm si amestecam incontinuu pana capata o culoare alba. Adaugam 1,5 litri de apa si lasam la fiert pana carnea este aproape gata. Adaugam 500 grame de cartofi curatati si taiati cuburi si o lingura rasa de sare. Gustul ciorbei devine mai bogat daca se adauga un ardei gras taiat in doua si cateva rosii decojite. Cand carnea si cartofii s-au inmuiat, adaugam galustele. Se pot adauga ardei iuti pentru a face gulasul mai picant, dupa gust.
Ciorba este mai consistenta daca pe langa cartofi, se adauga si 100-200 grame de morcovi, radacina de patrunjel si, eventual, telina. De obicei se adauga si chimin, praf de seminte.
In luna septembrie se organizeaza un festival in cinstea cepei rosii, iar numele centrului cultural este Casa Cepei ( Hagymaház ).

Salamul de iarna uscat specific unguresc
a devenit un brand prin ingredientele, condimentele si tehnologia folosita. Fabrica de salam Pick a fost infiintata in 1869, la Szeged, iar in 1889 si-a inceput activitatea si fabrica Herz din Budapesta. In aceasta fabrica, faimosul salam este produs pe baza unei retete tinuta secret si in ziua de azi si a unei tehnologii de fabricatie neschimbata de peste 100 de ani. Acest salam contine exclusiv ingrediente naturale, iar invelisul de mucegai nobil, caracteristic produsului, este obtinut printr-un proces traditional de afumare si maturare.

Produsele traditionale specifice regiunii Campiei Maghiare de Sud sunt carnatii. In orasul Gyula, prima fabrica de prelucrare a carnii si-a inceput activitatea acum 140 de ani. Produsele acestei fabrici sunt exportate in numeroase tari din lume. La Bekescsaba se organizeaza anual Festivalul Carnatilor, iar amatorii de carnati Csabai au infiintat un club care are drept scop popularizarea produsului si pastrarea traditiilor.

Pe langa preparatele culinare putem degusta vinurile produse in cele 22 de regiuni viticole. In afara de soiurile international cunoscute si recunoscute, cateva soiuri se gasesc numai sii numai in Ungaria, ca de exemplu vinurile albe obtinute din strugurii ce cresc pe solul vulcanic ce inconjoara lacul Balaton.

Gustul faimos, unic al vinului Tokaj se datoreaza microclimatului specific, solului vulcanic, pozitiei ideale ale dealurilor si cetii fine de toamna de pe raurile Tisa si Bodrog. Regiunea Viticola Tokaj face parte din Patrimoniul Mondial.

Tokaji Aszú : in timpul culesului, boabele aszu, adica cele cu un continut ridicat de zahar, invelite cu un strat de mucegai nobil batrytis cinerea, sunt adunate in caldari mari, unede sunt zdrobite. Pe aceasta pasta de aszu se toarna must si se lasa asa timp de 12-14 ore pentru ca aroma si zaharul sa se dizolve, dupa care se strecoara. Fermentarea si maturarea vinului au loc in butoaie de lemn. Raportul dintre cantitatea de boabe aszu si vinul de baza, folosit pentru macerarea acestora, da concentratia vinului. Pe eticheta sticlelor, concentratia vinului este data in putine (puttony), ceea ce reprezinta numarul de putine de boabe aszu care au fost adaugate la un butoi de must.
esti ghid de turism? inscrie-te acum!
oferte litoral Neptun
vacante litoral
oferte litoral 2016 Bulgaria, oferte litoral 2016 Romania
Ungaria
descopera Ungaria!
Click aici pentru a beneficia de oferta de Early Booking litoral la care ai reduceri de pana la 30% daca rezervi acum vacanta ta pe litoral. Grabeste-te!
InfoTravelUngaria
Rezervari Mama Cozonacilor: +40 745 151 424
 
  Inapoi sus
InfoTravelRomania InfoTravelGrecia InfoTravelBulgaria InfoTravelUngaria InfoTraveRomania Blog
totul despre Italia InfoTravelSpania InfoTravelAustria InfoTravelMalta.ro vacante exotice InfoTraveRomania .com


© 2013 All Right Reserved. "InfoTravelUngaria" is a registered trademark |
Contact portal turism InfoTravelUngaria: 0723 286 309 VODAFONE | office@infotravelromania.ro